Loading...

En Copywriters guide till en bra objektbeskrivning

Vad bör du tänka på som copywriter när du skriver en objektbeskrivning?

På esoft jobbar i dagsläget 35 copywriters som kontinuerligt fortbildas för att alltid vara up-to-date inom fastighetsbranschen. Utöver att göra research kring material och arkitekturstilar studerar vi även en mängd objektbeskrivningar där vi tar fram fördelar, nackdelar och ger förslag på förbättringar. Nedan följer fem av de viktigaste tipsen som vi anser utgör grunden för att skriva en bra objektbeskrivning.

En objektbeskrivning ska vara relevant eller ge mervärde!

 

Vill du väcka din läsare eller söva den? Tänk på att den som läser en objektbeskrivning ofta på förhand har en idé om vilken information den vill ha. Information som inte är relevant eller ger någon form av mervärde till objektet bör därför undvikas. Som copywriter behöver du därför hålla dig uppdaterad kring det rådande modet – vad vill läsaren se i din text?

Denna typ av fel finner vi oftast i samband med beskrivning av utrustning där märken ofta anges inom parentes som nedan:

Köket har varmluftsugn (Ikea), keramikhäll (Whirlpool), kyl och frys (Siemens).

Även om det kan finnas ett intresse i att framhäva märken bör detta göras med måtta. Märken som anses vara ”finare” än andra kan vara bra att poängtera, övriga tar bara upp onödig plats i texten och stör läsningen.

Skriv rätt benämning av materialen!

 

Är golvet plast eller är laminat och vilken typ av laminat är det? Vad är det egentligen för träslag i bänkskivan? Att känna till olika material är en konst i sig men finns det möjligheten att ge mer relevant information om materialen så gör det. Därför är det viktigt att du som copywriter har den rätta materialkunskapen – inte bara om namnen på olika material utan också om deras karaktärsdrag.

Framhäv funktionen!

 

Det är din uppgift som copywriter att se till att läsaren förstår vilka funktionsfördelar objektet har. Utöver att ge materialen korrekt benämning kan det vara en poäng att framhäva materialets fördelar, speciellt med material som anses som ”sämre” än alternativen. Detta gäller även utrustning och planlösning. Talar vi om en lägenhet kan våningsplanet ha en funktion i sig. Här följer några exempel:

Material

 

Ett laminatgolv kan vara fördelaktigt för familjen med mindre barn. Leker barnen lite för vilt slipper de slå sig lika illa som på klinker. Tappas det ofta porslin är det mindre risk att glas och dylikt går sönder på ett laminatgolv. Därför benämner vi gärna laminatgolv som barnvänligt.

Utrustning

 

En diskho kan vara mer än bara en diskho. Har diskhon fler kar? Har blandaren ett vridbart munstycke? En diskho med dubbla kar underlättar vardagsbestyren. Detta är värt att nämna.

Planlösning

 

Vi ser ofta på planlösningar att sovrummen gärna är placerade lite avskilda från sociala ytor. Detta är praktiskt då familjen kan gå och lägga sig vid olika tider utan att störas av varandra. Finns det en grovingång från tvättstugan blir det lättare att hänga tvätten utomhus.

Våningsplan

 

Är lägenheten belägen högt upp i huset kan det innebära mindre insyn på balkongen och friare utsikt. Är den belägen på markplan blir det lättare för barnen att gå ut och leka under uppsikt av föräldrarna.

Väck inte fel associationer hos din läsare!

 

Disposition är en konst som kräver en erfaren copywriter. En bra disposition av en objektbeskrivning innebär inte bara en logisk indelning i stycken. Dispositionen avgör också vilket intryck läsaren får av objektet. Tänk på vilka associationer du väcker med din text. Det du vill att läsaren ska tänka på bör nämnas först.

När det är dags att tala om utrustningen i exempelvis kök eller badrum vill du inte att läsaren direkt ska tänka på disk och toalettbesök. Placera därför inte diskmaskinen eller toaletten först när du redogör för utrustningen.

Även dispositionen av rummen väcker associationer. Börja gärna med köket som är en viktig social punkt i många hem. Tala sedan om var maten ska ätas, därpå var familjen umgås efteråt och var de till sist avslutar dagen. Placera därför gärna kök, matsal, vardagsrum och sovrum efter varandra.

Undvik att placera badrummet direkt efter köket även om planlösningen ser ut så då du inte vill att läsaren ska associera maten med toalettbesök. Lägg heller inte badrummet först i din text, även om detta ofta är placerat intill hallen på planlösningen. Det är mindre intressant var läsaren utför sina toalettbehov än var läsaren lagar sin mat.

Övriga utrymmen, som tvättstuga, förråd, verkstäder med mera, placeras sist.

Behåll trovärdigheten genom ett gott språk!

 

Slutligen har vi alla copywriters favorit – språkfel. Även om dagens läsare har en ganska hög toleransnivå för språkfel drar det ner trovärdigheten på objektet i helhet. Särstavningar, felkommateringar och nominalfraser hör inte hemma i en objektbeskrivning även om utbudet av illa skrivna objektbeskrivningar kan få oss att tro det.

En text är mer än en beskrivning – det är köparens första kommunikation med mäklaren.

Även om det i flera fall är en copywriter som ligger bakom objektbeskrivningen så är det inte alltid att läsarna känner till detta. Det är därför ändå viktigare att använda ett korrekt språk – som copywriter för du mäklarens talan i objektsbeskrivningen! Litar du själv på en mäklare som inte klarar av att skriva korrekt svenska i något så viktigt som objektbeskrivningen?

Känns det svårt?

 

Det är onekligen många faktorer som bidrar till att göra en objektbeskrivning bra. Använd gärna våra tips i ditt eget skrivande. Känns det besvärligt är det bara att maila oss så hjälper vi dig gärna att skriva objektbeskrivningarna åt dig!